четвер, 16 лютого 2017 р.

Греція
Пантеон — «храм усіх богів» — стоїть і нині в центрі Рима.  Це єдиний пам'ятник, не перебудований і не зруйнований у Середньовіччя. У ньому простежується щось близьке не тільки римлянам, людям античної епохи, але і взагалі людству. Храм усіх богів — це храм самій божественній ідеї. Вибудований Аполлодором Дамаським, він представляє класичний зразок центрально-купольного будинку, найбільшого і зробленого в античності. Сьогодні Пантеон є і національною культурною святинею, і церквою одночасно. Крім того, тут знаходяться гробниці двох італійських королів і одного титана Відродження — Рафаеля. При цьому Пантеон залишається досконалим зразком античного зодчества.

Пантеон має півсферичний купол.
Діаметр купола складає 43 м. При цьому висота стін Пантеона дорівнює радіусу півсфери купола.
Висота храму (42,7 м). Оскільки висота стін Пантеону дорівнює його радіусу , то у підкупольний простір вписується куля. Бетонний купол вагою 46 тонн має форму півсфери, що спочиває на циліндричній опорі.
Пантеон розділено нішами, в яких були установлено статуї богів. Спочатку в античній архітектурі використовувались тільки півсферичні купола та пів циркулярні арки.

Немає коментарів:

Дописати коментар